måndag 28 februari 2011

Fritids Sleipner

Förra veckan var det sportlov och då passade vi i personalen på att fixa med våra pärl-porträtt. Vi målade en svart bakgrund som vi sedan målade över med glitterfärg (ni känner mig, måste få med glitter överallt...). Denna underbara tavla sitter nu inne på vårt fritids. Och ja, jag vet att bilderna på oss sitter lite snett och avstånden är kanske inte heller vad de borde vara, men vi sa att de ska vi fixa till. Brädan är så stor att det var svårt att få en överblick när den låg ner...



lördag 26 februari 2011

Får får får?

Bhää! Blev riktigt nöjd med denna, kunde ha varit en tavla.

fredag 25 februari 2011

Ett nytt kort

Min favorit elefant finns på insidan av kortet.

Den glada födelsedagskillen.

torsdag 24 februari 2011

Semlor

Nu är det hög tid att börja äta semlor, så idag bakade jag en sats. Nytt för i år är att jag blandade i kardemumma. De blev supergoda!


Mums!

onsdag 23 februari 2011

Harry Potter and the Order of the Phoenix

Då har jag läst ut den femte boken om Harry Potter. Jag kommer ihåg när jag läste boken första gången, jag tyckte att den var så spännande så jag läste så fort att jag nästan inte hann med allt som hände på slutet... Precis som förra boken så skiljer denna sig ganska mycket från filmen, men jag tycker lika mycket om båda i alla fall. Det är omöjligt att få med en bok på 1000 sidor på ca 2 timmar film. Det var ett tag sedan jag såg filmen så jag får nog ha mig en Harry Potter kväll snart igen. Jag går inte in mer i boken än så här, den är läsvärd och spännande, den är svårt att slita sig ifrån. Bara sätt igång och läs och njut om du inte redan har gjort det.

tisdag 22 februari 2011

Palles middagsidé

Efter att ha tittat på Sveriges mästerkock eller vad nu programmet heter, så fick Palle en idé. Vi skulle göra en trerätters middag tillsammans men Palle skulle göra förrätten som jag köpt ingredienser till och jag skulle göra huvudrätten som Palle köpt ingredienser till. Så vi åkte till en affär och handlade vi använde olika korgar och fick ställa oss i olika köer. Maten fick vi sedan lägga in i kylen i påsar så vi inte skulle kunna tjuvkika... Efterrätten gjorde vi tillsammans.

Så när det var dags att sätta igång fick Palle ett recept av mig på vad han skulle göra och jag fick typ ett recept av Palle (han hade först bara tänkt skriva ner lite vägledning, men gjorde det lite mer utförligt och det är jag glad över!).

Vi började att göra efterrätten tillsammans som blev en rulltårta med choklad. Under tiden som jag gjorde fyllningen till rulltårtan (Chokladganache) började Palle på förrätten som är en favorit i repris: Brännvinsost- och basilikagratinerade pilgrimsmusslor. Till huvudrätt fick jag göra något som jag aldrig tidigare gjort, så det var spännande. Det kändes tryggt att ha Palle bredvid mig som moraliskt stöd. Jag fick göra Älgwallenbergare med potatis och blomkålspuré smaksatt med vit tryffel samt rårörda lingon, gröna ärtor och rödvinsås.


Brännvinsost- och basilikagratinerade pilgrimsmusslor

Älgwallenbergare med potatis och blomkålspuré smaksatt med tryffel, rårörda lingon, gröna ärtor och rödvinsås. (Glömde ta foto innan jag började äta, jag var så nyfiken på vad jag gjort...)

Rulltårta med chokladganache

måndag 21 februari 2011

Grönt kort

Här har jag lekt med olika gröna nyanser. Jag tycker att killen är cool och rolig att använda!

söndag 20 februari 2011

Lila kort

Här har jag hittat mig en ny tjej som fick gå i lila. Ett mycket enkelt kort, men ibland är det de som passar bäst!


lördag 19 februari 2011

Choklad med chilismak

I onsdags så var det pyssel och både Helen och Cissi var här. Härligt med en riktig pysselonsdag igen, synd att inte Emma kunde komma bara...

Jag fick för mig att jag skulle prova på ett nytt recept på chokladpraliner med chilismak som jag hittat i en bok. Så jag satte igång så fort jag kom hem från jobb. Chokladen skulle stelna i mjuka iskubsformer, jag tog fram min med hjärtan. Chokladen skulle stelna i frysen i ca 2 timmar, därefter doppade jag mina chokladhjärtan i smält choklad och strödde över chiliflingor. Det blev riktigt gott med en stark eftersmak av chilin.


På väg att frysas.

Redo att doppas i choklad.


De färdiga hjärtanen (om det nu heter så...)

fredag 18 februari 2011

Isfågeln

Idag möttes barnen av en artikel som berättade om en isfågel som synts till i Hjärup. Barnen köpte historien med och vi blev tvungna att gå ut och leta efter fågeln. Vi hade tur och hittade ett fågelbo med ägg i, ett ägg hade ramlat ur boet. Det kunde vi ta med oss till skolan och titta närmare på. Här kommer lite bilder med vad vi gjorde med ägget. Vi försökte smälta det med varmt vatten, salt, bakpulver och vinäger. Vi hällde över karamellfärg i olika färger och det blev supersnygga mönster.





onsdag 16 februari 2011

Jag har inte visat så mycket nytt pyssel som jag gjort den senaste tiden och det beror inte på att jag legat på latsidan. Jag har nämligen jobbat med en Alla hjärtans dag överraskning till maken. Man skulle nog kunna säga att jag har "scrappat" för första gången och ja, det var kul men jag föredrar nog kort.. :)














måndag 14 februari 2011

Alla hjärtansdag muffins del 2

Jag tänkte bara visa en bild på det färdiga resultatet. Muffinsen är dekorerade med en frosting med röd karamellfärg och tutti frutti strössel. En riktig mumsbit som jag gjorde ca 90 stycken idag. Uppskattat var det!

Alla hjärtansdag muffins

Helt plötsligt i förra veckan kom jag på det! Ja just det ja, jag har ju en hjärtmuffinsform. Den letade jag upp i skåpen här hemma och tog med mig till jobb och väl där börjades det bakas. Vi har ca 60 barn på fritids plus personal, så det blev lite att baka... Till barnen som såg mig baka sa jag att det var till personalen jag bakade. Under dagen ska vi glasera dem och ha på lite strössel, sen blir det ett gott tilltugg till melliset.


söndag 13 februari 2011

Alla häjärtans dag fjäril

Här är en bild på en alla hjärtans dag fjäril, elak som jag är tvingade jag alla eleverna att göra en sådan här vacker fjäril! Denna har en av eleverna gjort. Och nä barnen blev inte ledsna när jag tvingade dem... :)

Denna fjäril har en av eleverna gjort.

lördag 12 februari 2011

Makramé

Makramé är något som jag inte vetat vad det är... Men jag har en kollega som lärt mig och nu har jag gjort två olika varianter, en som är rak och en som är snurrad. Det var väldigt lätt och roligt att lära sig, till och med F-klass barn har gjort detta själv.

Två trådar i mitten sitter fasttejpade i bordet. Man har en tråd på var sida om mitten. Jag börjar med att ta vänster tråd under trådarna i mitten och över den högra.

Sen tar du höger tråd över mitten och under vänster tråd. Sen gäller det att dra ihop knuten ordentligt. Vill man göra en snurrad börjar man alltid på samma sida (i mitt fall vänster), vill man göra en rak tar man varannan gång vänster varannan gång höger.

Här är det färdiga resultatet med pärlor fastknutna i slutet. Vill man kan man sätta in pärlor mitt i allt också, men det har jag inte provat än...

fredag 11 februari 2011

Palles recept i tidningen!

En kollega till mig har varit med i Söndagsbilagan i tidningen expressen där de hade ett reportage om middagsbjudningar. Min kollega ville ha receptförslag och jag sms'ade Palle som snabbt skrev ner ett receptförslag. Min kollega tyckte att det lät gott och valde att göra det som förrätt. Här är bilden i tidningen och Palles recept!

Ser gott ut! Vad duktiga ni båda är :)

Alla hjärtan pärlplattor

Här kommer två olika pärlplattor man kan göra till Alla hjärtans dag. Detta är två pärlplattor som är otroligt populära att göra hos oss just nu.

Ett vänskapshalsband

En kärleksfull tavla

torsdag 10 februari 2011

Pärplatta efter mönster

Att göra pärlplattor är otroligt populärt på vårt fritids i år. Oftast är det ordentliga plattor som byggs, stora plattor efter färdigt mönster eller egenkomponerade mönster eller figurer. Att bygga pärlplattor är lika populärt hos pojkarna som flickorna och många gånger är det samarbete mellan barnen. Pärlplattan här nedan har två killar arbetat med.

Några veckors arbete...

Alla hjärtan mus


Denna musen tycker jag är så söt och den brukar komma fram varje år till alla hjärtans dag pysslet. Enkel att göra är den också, bara tre hjärtan i olika storlekar och så lite garn.

onsdag 9 februari 2011

Fågelmat

Just nu har barnen tema fåglar i klassen och då passar vi självklart på att göra fågelmat till fåglarna. Snön har visserligen försvunnit men fåglarna blir nog inte ledsna över att vi vill mata dem. Vi smälte kokosfett och lät barnen fylla på med fågelfrön, sen fick de fylla plastmuggar med den härliga sörjan.


Barnen tyckte att dem smälta kokosen luktade äckligt...

Det färdiga resultatet!

Alla hjärtans dag kort

Här är några enkla varianter av Alla hjärtans dag kort som inspirerar barnen på fritids.




tisdag 8 februari 2011

Chokladklubbor

Dessa chokladklubbor är en favorit hos mig. De är lätta att göra och smakar otroligt gott. Som ni ser på bilden så är det lite kladdigt, skulle nog ställt in det i kylen en stund till. Chokladen har en smak av kardemumma. Jag tycker att detta är en perfekt present att ge bort, eller något att mumsa på till kaffet!

Färdigrullade och med en pinne i sig. Lite kladdigt...

Nydoppade i smält choklad.

Paketerade och redo att ätas :)

Nya stämplar

Här är några nya stämplar som jag fått med mig när jag köpt några pysseltidningar. Flickan och pojken har jag redan börjat leka med. Jag tycker att nallestämplarna är otroligt söta och vill gärna få tid att pyssla med dem snart...


måndag 7 februari 2011

Choklad cupcakes

I helegen var jag och hälsade på storebror med familj. Jag passade då på att göra mina favorit choklad cupcakes som jag dekorerade med söta små rosa nallebjörnar och tog med. De är otroligt goda och man får lite kladdkakekänsla när man äter dem. Receptet har jag hittat i Josefin Ekmans Pyssel de luxe.


Du behöver:
200 g mörk choklad
50 g smör
2 ägg
2 ½ dl socker
1 tsk vaniljsocker
½ dl espresso el starkt kaffe
1 krm bakpulver
1 1/4 dl vetemjöl


Frosting:
100 g mörk choklad
½ dl vispgrädde
1 msk espresso


1. Sätt ugnen på 175* C.
2. Smält chokladen över vattenbad eller i mikron och blanda med smöret tills det har smält. Vispa ägg, socker och vaniljsocker poröst och häll ner i chokladblandningen. Tillsätt espresson. Blanda mjöl med bakpulver och vänd försiktigt ner i smeten.
3. Fyll småbrödsformar till två tredjedelar.
4. Grädda i 12-15 minuter i nedre delen av ugnen. Håll nogrann uppsikt över muffinsen (mina blev färdiga på halva tiden), de ska fortfarande vara kladdiga inuti.
5. Smält chokladen till frostingen och tillsätt grädden och espresson. Bred krämen över cupcakesen och dekorera.

Precis uttagna ur ugnen.

Färdigdekorerade med frosting och söta nallar.